grafiKa staat voor kreatief, flexibel en professioneel. Mooie ontwerpen met oog voor bedrijfscultuur, functionaliteit en reëel budget. Slimme oplossingen in een eigentijdse vormgeving. 

// Op deze website vind je een kleine greep uit wat ik zo al doe. Wil je meer voorbeelden zien? Neem dan contact op! //
In spiratie

What ever you are, be a good one

Nieuw logo

Ik heb mijn logo aangepast!

19 Jaar verder en vele inzichten rijker vond ik het tijd voor een ander logo. grafiKa 2.0. Zekerder, als vormgever en persoon gegroeid, maar nog net zo creatief.

Een logo maken voor jezelf vind ik best moeilijk. Waar ik voor klanten meestal meteen een duidelijk beeld heb, is dat voor jezelf nog niet zo gemakkelijk - vind ik. Mijn eerste logo was een dikke 'PUH' naar de kunstacademie en dan met name naar het vele lettertekenen wat we daar moesten doen. Van het vak kalligrafie naar lettertekenen naar letterontwerpen. Not my cup of tea. Vreselijk vond ik het. Dus toen ik grafiKa begon, met een computer die dat allemaal deed, was dat heerlijk. Mijn logo met de getekende 'g' en 'K' was dus het loslaten van een frustratie. In 2016 heb ik dat nog een beetje opgefrist, met de 'K' omgedraaid, maar veer heb ik er niet aan veranderd.

Tot nu! Ik vond het echt tijd worden voor een ander uiterlijk. Het uitgangspunt is voor mij nog steeds een typografisch logo. Dat spelen met letters vind ik stiekem toch wel leuk, tsja, op de middelbare school vond ik boeken lezen voor je lijst ook helemaal niks en nu vind ik het heerlijk boeken te lezen.  ;-)
 

Over mijn nieuwe logo

Ik heb een mooi lettertype gekozen waar bijzonder combinaties mee te maken zijn. Zo is de 'r' met de 'a' verbonden en is het einde van de 'f' meteen de punt van de 'i'. Ook de 'm' en de 'g' van het woord vormgeving zijn verbonden.
grafiKa schijf je met een onderkast-letter 'g' en de 'K' met een bovenkast-letter (kapitaal). Door te kijken en te proberen ben ik tot deze vorm gekomen. Als grapje heb ik de 'B' (de eerste letter van mijn achternaam) als een soort copyright-teken bij de 'K' geplaatst (dat was trouwens een tip van iemand aan wie ik het logo liet zien in de ontwerpfase).
Naast het uitgeschreven logo het ik nog een compacte versie gemaakt met de elementen 'g', 'K' en de copyright-'B'. Dit kan ik gebruiken als een soort 'Heineken-ster', een symbool dat mensen -hopelijk- altijd (gaan) herkennen als van mij.
Wat betreft de kleuren: ik wilde sowieso weer gebruik maken van een paars-tint. Dat is nu eenmaal mijn kleur. Want: een logo is toch vaak ook smaak. Maar ik volg ook ieder jaar waar Pantone mee komt als kleur van het jaar. Dus voor ik mijn logo ging aanpassen wist ik: de Pantonekleur van 2025 wordt een kleur die ik in mijn huisstijl ga gebruiken. Wat schets mijn verbazing: de Pantonekleur van 2025 is Mocca Mouse ... een warme bruintint. Oeps. Maar goed. Uiteindelijk ging ik combineren met andere kleuren en ik werd er heel enthousiast van. 

 

Ik ben erg blij met de nieuwe uitstraling. En zoals je hier boven kunt lezen: het proces van een nieuw logo is een leuk proces. Bedenken, proberen, mening van anderen vragen, dingen wel doen, niet doen, toch weer terug naar een eerder ontwerp, klopt het beeld wel? Allemaal vragen die gaande het proces door je hoofd gaan. En uiteindelijk: een blije Karin (klant)!

Kleuren

Dictionary of colors

Dit is een boekje vol met bijzondere kleurcombinaties. Leuk om inspiratie in op te doen. Eén nadeel: het is in het Japans ... en dat kan ik nou net niet lezen ;-) Maar de kleurvlakken begrijp ik prima!

Dragonfly

Inspirerende libelle

De dragonfly (libelle) is voor mij een insect met een inspirerende symboliek. De libelle staat in verschillende culturen voor allemaal mooie dingen. Omdat de libelle maar kort leeft en erg licht is, leeft hij volgens een 'go-with-the-flow' principe. Immers: tegenwind vliegen kost veel kracht en het is zonde om in je korte leven moeilijk te doen als het ook makkelijk kan ;-)

Libelle staat voor kracht, transformatie, aanpassingsvermogen, vreugde, creativiteit, flexibiliteit, authenticiteit en verwondering ...